'İyi' bağırsak bakterilerini antibiyotiklerden koruyacak bir yöntem geliştirildi

 

  Antibiyotiklerin, insanlar için faydalı olan bağırsak bakterileri üzerindeki yıkıcı etkilerini önlemek adına bilim insanları, yeni bir ürün geliştirdiler.     

Antibiyotikler sadece enfeksiyona neden olan patojenik bakterileri öldürmekle kalmıyor, aynı zamanda insan mikrobiyotasını oluşturan çok miktarda “iyi” bakteriyi de öldürüyor. Yeni bir çalışmayla, antibiyotiklerin faydalı bağırsak bakterilerine verebileceği zararı önleyebilecek bir yöntem geliştirildi.Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü(MIT) bilim insanları, antibiyotik kullanımından sindirim sisteminin doğal florasını korumaya yardımcı olacak yeni bir yol geliştirdiler. Ekip, bunu yaygın olarak kullanılan antibiyotiklerle birlikte verildiğinde, mühendislik ürünü bir canlı biyoterapötik ürün (eLBP) sayesinde gerçekleştirecek.

Bilim insanları, beta-laktam adı verilen bir antibiyotik sınıfını parçalayan bir enzimi güvenli bir şekilde üretmeyi başardılar. eLBP, antibiyotiklerle birlikte verildiğinde 'disbiyoz' olarak bilinen ve birçok otoimmün, metabolik ve nörolojik hastalık için bir risk faktörü oluşturmasına sebep olan antibiyotiklerin bağırsak mikrobiyomlarına hasar verme girişimini engelliyor.

Fareler üzerinde gerçekleştirilen çalışma kapsamında bağırsaktaki antibiyotikleri parçalayan eLBP'nin, kandaki antibiyotik konsantrasyonunu değiştirmediği ve mikrobiyal çeşitlilik seviyesini korumaya yardımcı olduğu gözlemlendi. kaynak:internet haber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Samsung ilk 6G Forumunu önümüzdeki ay düzenleyecek

  Samsung önümüzdeki ay ilk 6G Forumuna ev sahipliği yapacak. Etkinlik yeni nesil 6G iletişim teknolojisi hakkında öngörülerini paylaşmak üz...