Japon Bilim İnsanları Yer Çekirdeğinin Mantosuna Sondaj Yapacak

Son yıllarda şiddetli depremlerin yaşandığı Japonya'da bilim insanları, yer çekirdeğinin mantosuna sondaj yaparak depremleri önceden tahmin edebilme imkanlarını araştıracak.
Japon bilim insanları, Chikyu adındaki sondaj gemisiyle yer çekirdeğine kadar sondaj yapma kararı aldı. Bu dev araştırma başarılı olursa depremleri önceden tahmin edebilmek çok daha kolay hale gelecek.
EYLÜL AYINDA UYGUN BÖLGE ARAŞTIRILACAK
Önümüzdeki  Eylül ayında Hawaii'de deneme kazılarına başlayacak olan  Japon araştırmacılar, bölgeden verim elde edemezse alternatif olarak  Meksika ve Kosta Rika kıyılarını tercih edecek. Yer kabuğu, deniz yüzeyindeki kabuktan çok daha kalın olduğu için çalışma alanı olarak okyanus seçildi.
DEPREM ÖNLEMLERİNDE ÇIĞIR AÇABİLİR
Sondaj gemisi Chikyu, denizin 4 bin kilometre deniz yüzeyinin altında ise yaklaşık 6 bin kilometre ilerleyerek, yeryüzü çekirdeğinin mantosuna ulaşacak. Bütün volkanik aktivitelerin gerçekleştiği ve depremlerin ana kaynağı olarak görülen yeryüzü mantosunda depremleri önceden tahmin etmenin yolları aranacak.  Japonya ve  Asya ülkeleri son yıllarda çok sayıda şiddetli depremle boğuşuyor.
YAŞAM DA ARANACAK
Araştırmacılar ayrıca okyanus tabanı ve çekirdek arasındaki hattı da inceleme fırsatı bularak, oluşum süreçleri hakkında fikir edinecek. Ayrıca mikrobik yaşam formlarının varlığı da araştırılacak.
2030'DA BAŞLIYOR
Bilim insanları 2030'un sonlarına doğru sondaja başlamayı planlıyor. Şu an sondajın yapılabilmesi için en uygun yer aranıyor. Ayrıca araştırma için 542 milyon dolar bütçenin arayışları sürüyor. kaynak:sondakika.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Türkiye’nin Elektrik Üretimi (Eylül-2024)

  Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) verilerine göre, Türkiye’nin 2024 Eylül ayı toplam elektrik üretimi tüketimin de düşmesiyle  28.596.7...